Medicatie online kopen

Belgische apothekers mogen via hun website geneesmiddelen verkopen. Het gaat hierbij enkel om niet-terugbetaalde geneesmiddelen waarvoor er geen voorschrift van de arts nodig is (zoals pijnstillers, neusdruppels, enz.). Kies hierbij steeds voor een betrouwbare onlineapotheek.​​​​

Onlineapotheek

​Apothekers in België moeten aan strikte wettelijke voorwaarden voldoen die de veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit waarborgen. Ook moet de apotheker adviseren om de bijsluiter aandachtig te lezen en om een arts te raadplegen ingeval van bijwerkingen. Hij moet bijvoorbeeld ook waarschuwen dat het over een geneesmiddel gaat en niet langdurig mag gebruikt worden zonder medisch advies. Geneesmiddelen zonder voorschrift die je via het internet koopt, moet je volgens de wet nog zelf gaan afhalen bij de apotheker.

Waarom opletten als je geneesmiddelen via internet koopt? 

1. Geen deskundig advies

 

Het is erg belangrijk dat je deskundig geadviseerd wordt over het juiste gebruik van je aangekochte geneesmiddelen door je arts of apotheker. Wanneer je geneesmiddelen via internet bestelt, krijg je geen persoonlijk advies.

Geneesmiddelen hebben niet enkel genezende effecten. Ze kunnen bijwerkingen hebben of schadelijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Niet elk geneesmiddel is geschikt voor iedereen. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geneesmiddelen of bestanddelen ervan. Medicamenten kunnen elkaar beïnvloeden en elkaars effect versterken of verzwakken. Bij sommige geneesmiddelen moet je inname van alcohol of bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Wanneer je zwanger bent of binnenkort zwanger wil worden, kunnen bepaalde geneesmiddelen schade toebrengen aan je ongeboren kind, zelfs wanneer je al geruime tijd gestopt bent met het gebruik.  

2. Geen waarborg op veiligheid en doeltreffendheid

 

Voor geneesmiddelen op de markt mogen komen, moeten ze vergund zijn. Dit betekent dat gecontroleerd is of ze veilig en werkzaam genoeg zijn om door mensen in juiste omstandigheden te worden gebruikt. Op internet vind je ook niet vergunde geneesmiddelen. Deze bieden geen zekerheid. Als patiënt weet je meestal niet welke geneesmiddelen vergund zijn en welke niet.

Soms worden geneesmiddelen aangeboden die nog in de onderzoeksfase zitten. Vaak gaat het over nieuwe medicamenten voor ernstige of zeldzame ziekten. Als je aan een dergelijke ziekte lijdt, is het begrijpelijk dat je deze nieuwe medicijnen zo snel mogelijk wil gebruiken. Toch is het verstandiger te wachten tot deze middelen beoordeeld en goedgekeurd zijn en je ze via je arts kan verkrijgen. Je bent er niet bij gebaat een middel te gebruiken waarvan schadelijke effecten op lange termijn, het juiste doseringsschema of de werkzaamheid nog niet echt gekend zijn.

3. Geen garantie op kwaliteit

 
Wanneer je bij een apotheker een geneesmiddel koopt, heb je garantie dat de kwaliteit goed is. Dat wil zeggen: er zit in wat erin hoort te zitten. En er zitten geen stoffen in die er niet in horen te zitten. Het is ook op de juiste manier behandeld en bewaard voordat het wordt verkocht. Een kwaliteitswaarborg wordt geboden door kanalen die een vergunning hebben voor het fabriceren, verspreiden en verkopen van geneesmiddelen. Wie online geneesmiddelen koopt, heeft daarenboven drie kansen op vijf om namaak- of vervallen pillen te slikken.
 
Er zijn nieuwe wettelijke bepalingen gepubliceerd die de vervalsing van geneesmiddelen moeilijker maken. De officiële apotheken die geneesmiddelen via internet verkopen, vermelden sinds 1 juli 2015 op elke pagina van hun website het Europese authentificatielogo voor Internetapotheken. Bovendien moet er op hun website ook een link naar de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) staan. Daar vind je een lijst van gecontroleerde internetsites.
Meer informatie vind je onder 'Betrouwbaarheid'.

Betrouwbaarheid

Online geneesmiddelen kopen 

Steeds meer Belgen kopen geneesmiddelen op internet aan. Dit kan omdat Belgische apothekers volgens de Belgische wetgeving hun apotheek kunnen uitbreiden met een virtuele apotheek. Weliswaar enkel voor de verkoop van geneesmiddelen zonder doktersvoorschrift. Meer informatie vind je onder 'Onlineapotheek'.
 
Jammer genoeg zijn er ook heel wat onbetrouwbare websites die vervalste medicatie verkopen waarvan de werking niet bewezen is. Daarom heeft de Europese Commissie een nieuw logo ingevoerd om jou als consument te beschermen tegen dit soort praktijken. Het logo geeft je de garantie dat de onlineapotheek geen vervalste geneesmiddelen verkoopt.

Betrouwbaarheidslogo 

 

Een betrouwbare onlineapotheek herken je dus aan dit specifieke logo op zijn website. Op het logo kan je dan klikken, waarna je op de website van de nationale controledienst terechtkomt. Daar kan je alle legale onlineverkooppunten terugvinden. 

Meer weten? 

 
Meer informatie vind je op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230