Geneesmiddelen: soorten en categorieën

Geneesmiddelen worden ingedeeld in soorten en categorieën. Terugbetalingen kunnen verschillen op basis van deze indeling.​​​​​

Soorten geneesmiddelen

Merkgeneesmiddelen

Merkgeneesmiddelen worden geproduceerd door de farmaceutische industrie en zijn beschermd door een patent. Merkgeneesmiddelen kosten vaak iets meer. De prijs daalt vaak wel zodra het patent van het merkgeneesmiddel verstreken is.

Generische geneesmiddelen

Generische geneesmiddelen zijn goedkoper, maar hebben dezelfde therapeutische waarde als merkgeneesmiddelen.

De generische geneesmiddelen worden in de handel gebracht als het patent van de oorspronkelijke producent vervallen is. Generische geneesmiddelen bevatten hetzelfde werkzame bestanddeel, maar onder een andere commerciële naam, internationale naam, of wetenschappelijke naam. 

Een generisch geneesmiddel is beduidend goedkoper dan het originele geneesmiddel. De lagere prijs heeft vooral te maken met het wegvallen van de kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Kopieën

Kopieën komen niet zo heel vaak voor. Farmaceutische bedrijven mogen een geneesmiddel kopiëren als het originele geneesmiddelen ten minste tien jaar lang werd voorgeschreven in Europa en alle effecten gekend zijn. Bij de apotheek vind je daarom verschillende merken medicijnen met dezelfde werkzame stof die voor dezelfde ziekte kunnen worden voorgeschreven.

Een kopie is beduidend goedkoper dan het originele geneesmiddel. 

Gelijkwaardige geneesmiddelen

Je arts kan geneesmiddelen voorschrijven op stofnaam. Dit betekent dat alleen het werkzame bestanddeel van het geneesmiddel moet worden vermeld, samen met de te gebruiken hoeveelheid of dosis. Je apotheker kiest vervolgens het meest geschikte en voordelige medicament voor jou.

Het voorschrijven op stofnaam moedigt de aankoop van goedkopere maar gelijkwaardige geneesmiddelen aan. Dit zijn geneesmiddelen met hetzelfde actief bestanddeel, dezelfde dosering en dezelfde toedieningsvorm als een ander geneesmiddel. Vaak zijn deze alternatieven goedkoper dan het origineel geneesmiddel.

Categorieën geneesmiddelen

  • Categorie A: levensnoodzakelijke geneesmiddelen voor zware en langdurige ziekten (middelen tegen kanker, suikerziekte, epilepsie ...)

  • Categorie B: nuttige geneesmiddelen op sociaal en geneeskundig vlak (antibiotica, middelen tegen astma ...) 

  • Categorie C: minder nuttige geneesmiddelen op sociaal en geneeskundig vlak; werken vooral op symptomen (slijmoplossende middelen, middelen voor desensibilisatie ...)

    • Categorie Cs: bv. middelen tegen overgevoeligheid

    • Categorie Cx: bv. orale anticonceptiva

  • Categorie D: niet terugbetaalbare geneesmiddelen (vitamines, kalmeermiddelen, pijnstillers, slaapmiddelen ...)

Informatie voor:

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230