Logopedie: wettelijke terugbetaling

​Je kan een beroep doen op logopedie als je problemen hebt met je taal, spraak, gehoor en/of met slikken. Logopedie kan je volgen in de praktijk van de logopedist, bij je thuis of op school. Je krijgt een terugbetaling voor logopedie na akkoord van de adviserend-arts van ons ziekenfonds. ​​

 

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

Individuele behandeling 

  • Voor een individuele behandelingssessie van 30 minuten betaal je bij een geconventioneerde logopedist 23,60 euro. Daarvan krijg je 18,10 euro terugbetaald (of 21,60 euro als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming).
  • Voor een individuele behandelingssessie van 60 minuten betaal je bij een geconventioneerde logopedist 47,40 euro. Daarvan krijg je 36,40 euro terugbetaald (of 42,90 euro als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming).

Ouderbegeleiding

  • Voor een individuele sessie ouderbegeleiding van 60 minuten betaal je bij een geconventioneerde logopedist 47,40​ euro. Daarvan krijg je 36,40​ euro terugbetaald (of 42,90 euro als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming).
  • Voor een collectieve sessie ouderbegeleiding (3 of 4 ouderparen) van 90 minuten betaal je bij een geconventioneerde logopedist 23,60 euro. Daarvan krijg je 18,10 euro terugbetaald (of 21,60 euro als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming).

Let op: voor een consultatie bij een niet-geconventioneerde logopedist krijg je 25 % minder terugbetaald dan bij een geconventioneerde logopedist. Vraag na of jouw logopedist geconventioneerd is of zoek het zelf op.​

Wie heeft recht op de terugbetaling?

Je krijgt een terugbetaling van ons ziekenfonds als je aan deze 2 voorwaarden voldoet:

  • Je bent lid van ons ziekenfonds en je betaalde je bijdrage.
  • Je hebt het akkoord van de adviserend-arts van ons ziekenfonds gekregen. 

Hoe krijg je de terugbetaling?

Jijzelf of je logopedist moet aan de adviserend-arts van ons ziekenfonds deze documenten bezorgen:
  • het aanvraagformulier voor de tegemoetkoming
  • het voorschrift van het aanvangsbilan: dit bilan beschrijft de testen die gedaan werden om de diagnose te stellen en bevat het voorstel voor de behandeling
  • een kopie van het logopedisch bilan
  • het voorschrift van de logopedische behandeling.

Adres adviserend-arts.

Je krijgt het akkoord van de adviserend-arts voor maximaal 1 jaar. Dat akkoord kan met nog 1 jaar verlengd worden voor dezelfde stoornis. Afhankelijk van de stoornis ga je 20 tot 260 keer per jaar langs bij de logopedist. 

Ledenvoordeel

De terugbetaling die we hierboven beschrijven, is de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. Als je geen recht hebt op de wettelijke terugbetaling, dan geeft ons ziekenfonds jou een andere tegemoetkoming. Bekijk je voordeel.
​​​

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230