Mondzorgtraject

​Ga jaarlijks op controle bij de tandarts. Zo krijg je niet alleen een sterk en gezond gebit, maar betaal je ook minder dan wie niet regelmatig op controle gaat. Dat wordt bepaald door het mondzorgtraject. ​​​​

 

Wat is het mondzorgtraject?

Het mondzorgtraject is een afspraak tussen de tandartsen en ziekenfondsen. Het betekent dat je minstens 1 keer per jaar op controle moet gaan bij de tandarts. Doe je dat niet, dan moet je het jaar nadien meer uit eigen zak betalen. Maak dus elk jaar opnieuw een afspraak bij de tandarts. Alleen zo hoef je geen extra kosten te betalen.

Voor wie geldt het mondzorgtraject?

  • Het mondzorgtraject geldt voor iedereen die 18 jaar of ouder is.
  • Voor kinderen geldt het mondzorgtraject niet. Kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar gaan gratis naar de tandarts. Opgelet, orthodontie is niet gratis.

Wat als je in 2019 niet op controle bent geweest bij de tandarts?

  • In 2020 moet je een groter deel zelf betalen voor sommige behandelingen, zoals een gaatje vullen, een tand trekken of een prothese of implantaat plaatsen.
  • Je hebt er alle belang bij om in 2020 naar de tandarts te gaan. Want dan betaal je vanaf 2021 opnieuw het gewone bedrag voor alle tandverzorging.

Hoeveel meer moet je betalen?

Als je niet jaarlijks naar de tandarts gaat, dan betaal je meer. Hoeveel meer hangt af van het type tandzorg dat je nodig hebt.

Voor sommige behandelingen betaal je tot het dubbele van het gewone bedrag. Een voorbeeld: 

Als je ouder bent dan 53 jaar, dan betaal je om een tand te laten trekken in 2020:

  • 7 euro als je in 2019 naar de tandarts bent geweest
  • 14 euro als je in 2019 niet naar de tandarts bent geweest.

Wat als je niet meer weet of je al op controle bent geweest?

Weet je niet meer wanneer je voor het laatst op controle ging bij de tandarts? Kijk het na in ons internetloket e-Mut. Bij ‘Ziekenfondsdossier’ zie je meteen of je in orde bent voor het mondzorgtraject. Ga naar je e-Mut.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230