Tandprothese of kunstgebit voor volwassenen

Vanaf 50 jaar krijg je een gedeeltelijke terugbetaling voor je uitneembare tandprothese.​​

 

​Voorwaarden voor terugbetaling

  • Je bent ouder dan 50 jaar.
  • Je krijgt een eerste uitneembare prothese of je huidige uitneembare prothese wordt aangepast. 

De leeftijdsvoorwaarde vervalt bij specifieke medische situaties zoals een orgaantransplantatie of een andere zware heelkundige ingreep.

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?  

Het bedrag van de terugbetaling hangt af van de specifieke ingreep. Neem contact op met ons ziekenfonds als je het exacte bedrag van de terugbetaling in jouw situatie wilt kennen.

De vermelde terugbetalingen zijn vaste tarieven, gebaseerd op de kostprijs van geconventioneerde artsen​. Een niet-geconventioneerde arts kan naast het vaste tarief ook supplementen aanrekenen. Die supplementen worden niet terugbetaald. Vraag dus aan je arts of hij geconventioneerd is. Je hebt er alle belang bij.

Ga 1 keer per jaar naar de tandarts

Het mondzorgtraject bepaalt dat je minstens 1 keer per jaar op controle moet bij de tandarts. Doe je dat niet, dan krijg je het jaar nadien een lagere terugbetaling voor bepaalde tandverzorging, zoals een tandprothese. Meer info over het mondzorgtraject.

Hoe krijg je de terugbetaling?  

Bezorg ons na de plaatsing van de prothese het getuigschrift van je tandarts.

Als je afwijkt van de normale terugbetalingsregels, dan zal je tandarts het aanvraagformulier 58 invullen vóór de plaatsing van je prothese. Bezorg dit aan ons ziekenfonds. We sturen je aanvraagformulier door naar de Technisch Tandheelkundige Raad van het RIZIV ter goedkeuring. Deze goedkeuring is nodig om een terugbetaling te krijgen.

Vernieuwing van de prothese

Een nieuwe terugbetaling is mogelijk na zeven jaar. In specifieke situaties, zoals bij een ernstige anatomische verandering door een verwonding, kan deze termijn vervallen. 

Ledenvoordeel

De terugbetaling die we hierboven beschrijven, is de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. Ons ziekenfonds geeft nog een extra tussenkomst voor leden die tandzorg nodig hebben. Bekijk je voordeel. ​

Andere terugbetalingen tandzorg

Nuttige info 

Deze pagina geeft je standaardbedragen en -procedures. Om de concrete terugbetaling in jouw situatie te kennen, neem je best contact op met ons ziekenfonds.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230