Reiskosten van kankerpatiënten

Als kankerpatiënt of als ouder van een minderjarige kankerpatiënt krijg je een tegemoetkoming van ons ziekenfonds voor je reiskosten van en naar het ziekenhuis.

 

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

 • Je bent de patiënt:
    • Als je met het openbaar vervoer reist (trein, tram, metro, bus), dan krijg je een volledige terugbetaling van je vervoerskosten.
    • Gebruik je een ander vervoersmiddel, dan krijg je een tegemoetkoming van 0,25 euro per kilometer. Je hebt recht op een vergoeding voor alle afgelegde kilometers tussen je woonplaats en het ziekenhuis waar je behandeld wordt (heen en terug).
 • Je bent ouder of voogd van de patiënt:

Je krijgt een tegemoetkoming van 0,25 euro per kilometer voor de reis tussen je woonplaats en het ziekenhuis (heen en terug), ongeacht het vervoersmiddel dat je gebruikt. Je hebt recht op een vergoeding voor elke hospitalisatiedag met overnachting. De vergoeding bedraagt maximaal 75 euro per dag. Gescheiden ouders krijgen maximaal één tegemoetkoming per dag.

Wie heeft recht op een terugbetaling? 

 • Kankerpatiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen en die radiotherapie of chemotherapie volgen.
 • De vader, moeder of voogd van een kankerpatiënt die jonger is dan 18 jaar en die voor de behandeling van kanker opgenomen is in het ziekenhuis.

Hoe krijg je een terugbetaling?

 1. Download het aanvraagformulier voor kankerpatiënten of het aanvraagformulier voor ouders van kankerpatiënten. Of vraag het juiste formulier in een ziekenfondskantoor in je buurt.
 2. Vul je vervoerskosten in op het formulier. Schrijf ook de data van je verplaatsingen op en de naam en het adres van het ziekenhuis.
 3. Laat het ingevulde formulier ondertekenen door de behandelende arts van het ziekenhuis.
 4. Bezorg het document aan ons ziekenfonds.
 
Je moet elk jaar een verlenging aanvragen.
 
Dit zijn algemene bedragen en procedures. Neem contact op met ons ziekenfonds om je concrete rechten en terugbetaling te kennen.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230