Scooters

Een scooter… iets voor mij? Medishop geeft antwoord.

Algemene info

​Hoe kies ik een scooter die het beste bij mij past

Vraag naar één van onze erkende verstrekkers. Zij zullen je bijstaan met deskundig advies en rekening houden met:

  • Welke afstanden wens je af te leggen
  • Jouw lichaamsgewicht
  • Hoe vlug wil je rijden
  • Waar komt de scooter te staan (garage, inkom appartement, bergruimte,…)
  • Kan de scooter gemakkelijk binnen
  • Is er stroomvoorziening in de buurt waar de scooter komt te staan, om deze te laden 

Kan ik een testrit maken

Ja. Je maakt hiervoor bij voorkeur een afspraak met één van onze verstrekkers. Dit kan zowel in een Medishop in jouw buurt of bij jouw thuis.
 
Het is zelfs zo dat, bij een aanvraag voor een terugbetaling via de mutualiteit een testrit verplicht is. Op deze manier kan de verstrekker  nagaan of je op een verantwoorde en veilige manier de scooter kan besturen.

Heb ik een rijbewijs nodig

Neen. Maar het is wel zo dat je deelneemt aan het verkeer en je dan ook met de regelgeving moet rekening houden.
 
Daarom vinden wij ook de testrit zo belangrijk. 

Waar mag ik met een scooter rijden

Met een scooter mag je op de stoep, fietspad en rijbaan rijden. De snelheid van de scooter is bepalend.
 
Met een scooter die niet vlugger rijdt dan stapvoets ben je volgens de verkeerswetgeving een voetganger met dezelfde rechten en plichten, rijdt de scooter  vlugger dan volg je de regelgeving zoals die van een fietser.

Moet ik mij laten verzekeren

Wij raden aan om een verzekering af te sluiten, je begeeft je tenslotte op de openbare weg.
 
In theorie wordt een scooter  aanzien als een ‘gemotoriseerd voortbewegingstoestel ‘  met als gevolg dat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) motorvoertuigen verplicht is.
 
Deze verzekering is vergelijkbaar met een familiale verzekering maar heeft een andere doelgroep en zo ben je zeker gedekt bij een ongeval met een scooter.
 
Informeer vooraf bij jouw verzekeringsagent.

Hoever kan ik rijden met volle batterijen

Dit is een veel voorkomende vraag. Afhankelijk van het type scooter heeft deze in theorie een bepaalde actieradius maar deze kan beïnvloed worden door verschillende factoren zoals gewicht van de gebruiker, snelheid, buitentemperatuur, capaciteit en conditie van de batterijen,….

Nog Vragen? Contacteer ons.

Pech en onderhoud

Wat bij pech

Je bent de baan op en jouw scooter doet het plots niet meer. Bepaalde pechverhelpers bieden een bijstand aan speciaal voor gebruikers van scooters.

Onze hersteldienst doet geen depannages, enkel herstellingen aan huis.
Laat je informeren op voorhand.

Hoe onderhouden

Indien mogelijk kan je zelf een aantal zaken uitvoeren zoals het regelmatig reinigen van het chassis vooral aan de achterzijde thv motor, controle van de bandenspanning en staat van de banden.

Wij raden wel aan om jouw scooter jaarlijks te laten nazien door onze hersteldienst,  waarbij de lader, batterijen en motor gecontroleerd worden . Ook krijgen bepaalde onderdelen een smering.

Hoe laad ik mijn scooter het beste op

Een scooter heeft twee onderhoudsvrije AGM of gelbatterijen. Deze  zijn de ‘brandstof’ die zorgen voor de aandrijving van de motor.
 
Bij het niet goed laden van de batterijen kunnen de batterijen vlug aan capaciteit verliezen wat nadelig is voor de actieradius (scooter kan minder ver rijden met volledig geladen batterijen).
 
Wederom zijn batterijen gevoelig voor bepaalde factoren zoals temperatuur, gewicht gebruiker, manier van laden,…
 
Om een lange levensduur van de batterijen te garanderen raden wij aan om:
Altijd te laden met de bijgeleverde lader.
Met één lange laadbeurt de batterijen volledig opladen, dit doe je best gedurende gans de nacht (bij lege batterijen kan de laadbeurt wel 10 tot 12 uur duren).
Onderbreek NOOIT een laadbeurt.
Bij lang stilstaan (bijv. winterperiode) laad je de scooter om de 2 weken volledig op.
Bij veelvuldig gebruik de batterijen dagelijks ‘volledig’ laden.

 

 
 
 

 

Terugbetaling

​​
Voor personen met een beperkte mobiliteit is er een mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor het bekomen van een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van een mobiliteitshulpmiddel zoals loophulpmiddelen, rolstoelen, scooters.

Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen en moet een aanvraagprocedure worden doorlopen.

Laat je van begin tot eind begeleiden door één van onze erkende verstrekkers.

Verzekering voor leden VFG of S-Plus

​Voor de wet is een elektrische rolstoel of een scooter een motorvoertuig. Dat betekent dat je je als gebruiker van een elektrische rolstoel of elektrische scooter moet verzekeren voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid(BA), dus voor de schade die je ermee kan aanrichten aan anderen op de openbare weg. 

Wat

S-Plus en VFG werkten in samenwerking met P&V een zeer voordelig tarief uit voor de verplichte verzekering BA voor leden die met een elektrische rolstoel of scootmobiel rijden. De P&V polis geeft onze leden ook exclusieve tarieven om rechtsbijstand, omnium (al dan niet met sportief gebruik) en machinebreuk te dekken.
 
Als lid van VFG of S-Plus kost een BA Motorvoertuigen slechts 19,45 euro. Rechtsbijstand kost 29,36 euro. Totaal kost de BA + rechtsbijstand € 48,81.

Omniumverzekering

Profiteer van de exclusieve omniumtarieven (al dan niet met sportgebruik) waarbij ook je eigen schade na ongeval (aanrijding, vandalisme …) en diefstal verzekerd zijn. Ook machinebreuk (schade aan het besturingssysteem) is een interessante optie. Omniumtarieven zijn afhankelijk van de waarde van je rolstoel en starten vanaf € 125 + de prijs van de BA + Rechtsbijstand, samen vanaf 173,81 euro.
 
Opmerking: de Omnium verzekering (eigen schade) kan ook genomen worden voor rolstoelen zonder elektrische aandrijving.

Meer info

  • Contacteer je provinciaal VFG/S-Plus secretariaat.
  • Op VFG en S-Plus vzw vind je een handig formulier waarmee je een offerte kan aanvragen.
  • Na opmaak van je polis, kan je met vragen steeds terecht bij P&V op het nummer 02 210 95 81 (optie 2).

Contacteer ons

Bond Moyson Thuiszorg

President Kennedypark 4
8500 Kortrijk

056 230 230 (optie 2)