Plaswekker

Bedplassen, samen doen we er iets aan!

Er zijn in België ongeveer 50.000 kinderen tussen 5 en 10 jaar die ’s nachts in hun bed plassen, ook al houden ze het overdag droog.

Dit is helaas nog steeds een taboe en veel kinderen lijden daaronder. Hun zelfbeeld en sociaal leven worden hierdoor verstoord: slapen bij een vriendje, mee op bosklassen… het zijn lastige situaties.​

 

​Je kan verschillende oorzaken onderscheiden

Het meest voorkomend  (en gelukkig goed te verhelpen) is het ‘gewoon’ bedplassen.  Je kind wordt niet wakker van een blaasprikkel, het signaal dat hij/zij moet plassen en slaapt door.
 
Hier is een plaswekker de meest geschikte keuze om een goed resultaat te bereiken.
 
Verder zijn er kinderen die ’s nachts te veel urine aanmaken, een te kleine blaascapaciteit of een ‘zenuwachtig’ blaasje hebben. Meestal komen er in dit geval meerdere plasbeurten per nacht voor. Bij deze oorzaken heb je zeker  advies van de arts nodig en wordt medicatie of blaastraining opgestart, soms gecombineerd met een wekkertje.

Bezint eer je begint

Voor je start met een wekkertraining zijn er een aantal aanwijzingen  waarbij je  best een arts raadpleegt. Heeft je kindje overdag toch nog ‘ongelukjes’, moet hij/zij om de haverklap plassen, zijn er externe factoren zoals pijn bij het plassen of roodheid…?

Plaswekker

Start hier niet mee op eigen houtje! Hoe meer rekening je houdt met de praktische adviezen , hoe groter de slaagkans. De scoringskans met een plaswekker bedraagt 80%.

We geven hier al een paar adviezen mee

Start nooit een wekkertraining onder de 5 jaar. Let er op dat je kindje overdag droog is. Stop met een pamper te gebruiken. Laat je kind regelmatig plassen. Ouder én kind zijn gemotiveerd om de wekkertraining te volgen!

Klaar voor de start

Je krijgt van ons deskundig advies en begeleiding om de wekkertraining zo succesvol mogelijk te laten verlopen.
 
We ontwikkelden voor je kind een leuke wekkerkalender met stickertjes zodat hij/zij  de vorderingen op een speelse manier kan volgen. Voor de ouders maakten we een 10 adviespuntenlijst om de slaagkans optimaal te maken.

Praktisch

Ga langs in één van onze Medishops of stuur ons een e-mail medishop.wvl@bondmoyson.be of  bel ons.
 
Je huurt bij ons een plaswekker voor 6,00 euro/maand en betaalt een waarborg van 25,00 euro. Je koopt nog een pakketje met 2 speciale broekjes en brengt een voorschrift van de arts mee.
 
Onze medewerkers begeleiden je discreet van A tot Z en je kan met al je vragen bij hen terecht.
 
Bond Moyson betaalt 50% van de kosten terug tot maximum 250 euro tussen de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar​. Hier meer info en het aanvraagformulier.

Contacteer ons

Bond Moyson Thuiszorg

President Kennedypark 4
8500 Kortrijk

056 230 230 (optie 2)