Tilliften

Personen met een mobiele beperking moeten in hun thuissituatie veelal beroep doen op een begeleider (verpleegkundige, partner...) bij het uit bed komen of om zich naar het toilet/rolstoel te laten brengen.

 

Deze verplaatsingen worden in de zorg ook 'transfers' genoemd en kunnen voor de begeleider erg belastend of zelfs niet uitvoerbaar zijn. Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor handen die helpen bij het tillen en verplaatsen van personen. Verrijdbare tilliften zijn één van de hulpmiddelen om transfers op een comfortabele manier uit te voeren en dit zowel voor de zorgbehoevende als zijn/haar begeleider.

Een tillift bestaat uit een U-vormig frame met een opstaand gedeelte die al of niet elektrisch verstelbaar is,waaraan een tildoek of -gordel wordt bevestigd waarmee de persoon wordt opgetild. De elektrische modellen zijn steeds voorzien van oplaadbare batterijen die op regelmatige tijdstippen moeten geladen worden.​

Passieve tillift (elektrisch)​

Met behulp van een aangepaste tildoek wordt de patiënt volledig opgetild vanuit lig naar half-liggende of zittende houding. Je kan hiermee zelfs personen die gevallen zijn rechtstreeks van de grond tillen.

Doelgroep: Zwaar hulpbehoevende personen die zich niet zelfstandig kunnen oprichten en verplaatsen en niet meer actief kunnen meewerken.

 

Actieve tillift (elektrisch)

​Met behulp van een tilgordel wordt de patiënt vanuit een zittende houding naar een staande houding gebracht om zo verplaatst te worden, vooral geschikt voor transfers van rand bed naar stoel, zetel of toilet.

Doelgroep: Hulpbehoevende personen die wel nog een staande houding kunnen handhaven actief kunnen meewerken.

Opsta- transferhulpmiddel

De patiënt kan met dit hulpmiddel zichzelf actief oprichten en in staande houding verplaatst worden. Een gordel vergemakkelijkt het rechtstaan en zorgt voor de nodige veiligheid.

Doelgroep: personen die met hulp nog stabiel kunnen rechtstaan, maar die zeer moeilijk stappen.

Plafondlift

​Een plafondlift kan enkel aangekocht worden en dit in samenspraak met onze ergotherapeuten. Een gespecialiseerde firma zorgt voor de installatie. De kostprijs van zo'n systeem is afhankelijk van het type motor, afstand, aanpassingen woning...

Huren of aankopen

​Medishop heeft verschillende types tilliften en -doeken die zowel gehuurd als aangekocht kunnen worden. Afhankelijk van de zorgsituatie kan er voor een bepaald type gekozen worden, laat je hierin bijstaan door één van de ergotherapeuten.Onze ergotherapeuten geven advies bij je keuze van tillift en -doek en begeleiden je bij het gebruik. 

Contacteer ons

Bond Moyson Thuiszorg

President Kennedypark 4
8500 Kortrijk

056 230 230 (optie 2)